Teksten er automatisk oversat

Bisam Landbrug af Bierne : Interview Bier & Co i 12 punkter

Foråret giver os vinger d'fugle og en bigård fyldt med bier! I anledning af verdens bi-dag den 20. maj, mødtes Zoomalia med grundlæggeren af “Bier & Co”, Lionel Charrut, en passioneret biavler i Baskerlandet i Bassussarry (64). Denne smukke virksomhed arbejder hver dag for bevarelsen af den lokale sorte bi. Siden 2018 har Bier & Co praktiseret økologisk, etisk og fornuftig biavl, mens de fremhæver sydvestlige bistader i Frankrig. Det er vigtigt at vide, at vi alle er berørt af fremtiden for vores truede bestøvere og planeten. Hvis bierne skulle forsvinde fra jordens overflade, vil menneskets fald være nært forestående! Hvis du vil handle for at bevare bierne, opdag straks interviewet af vores baskiske biavlere, deres erhverv, deres missioner omkring bien og biodiversiteten, deres støtte til borgerne og virksomhederne, og deres økologiske honning lavet i Frankrig, unik og lækker!

Apiculteurs dans le rucher d'abeilles

Bigaarden og dens sorte bier: Apiculturisternes Skat!

1. Hej biavlere! Kan I fortælle os om jeres skønne erhverv?

Biavlerens erhverv er at opdrætte bier. Han har ansvar for dyrebestanden, vedligeholdelsen af bigaarden (grupper af bistader) og den nødvendige pleje for koloniens overlevelse. Om vinteren går biavleren i vintertilstand og åbner ikke længere bistaderne, men han overvåger reserve og koloniernes helbred.

Om sommeren besøger biavleren hvert 10. dag kolonierne for at sikre aktivitet, indføring af pollen, og reserve. Biavleren tager sig også af honninghøsteren, indsamlingen af voks og dens transformation. Han udfører alle de nødvendige manipulationer for at følge kolonierne for dyrebestandens udvikling.

Hos Bier & Co har biavleren også en overleverings- og oplysningsrolle gennem animationer og workshops på bistader med forskellige målgrupper.

Initiation pour récolter du miel avec les apiculteurs

2. Hvordan startede historien om Bier & Co? Hvorfor bierne?

Selskabet i Baskerlandet, Bier & Co udvælger nøje sine bistader i det sydvestlige Frankrig. Vores bier nyder godt af en rig og varieret blomsterressource gennem en økologisk, fair og respektfuld biavl.

Mand fra sydvest, forelsket i Gascognes lande, stolt af sine bonderødder, Lionel Charrut blev bidt af lidenskaben for bier fra en ung alder. Bier & Co blev født ud af denne passion i 2018.

Vi arbejder hver dag for bevarelsen af den lokale sorte bi. Vi gennemfører sponsor- og bistadeoprettelsesaktioner, omkring biers oplysning, fremme af en etisk og fornuftig biavl, og salg af lokal honning 100 % fransk.

Abeilles dans la ruche qui fabriquent du miel

3. Kan I fortælle os om bisituationen i 2023?

Biavl står overfor en meget bekymrende situation. Dødeligheden forbliver meget høj: omkring 30 til 50 % i gennemsnit per år! Årsagerne kender vi alle: Det er pesticider, intensiv monokultur, forværringen af vores miljø, Varroa (en parasit), sygdommene, den asiatiske hveps…

Til alt dette skal vi tilføje klimatiske forandringer: tørker, hedebølger, sen frost, vinde, storme, brande. Pollinerende insekter muliggør produktionen af to tredjedele af frugterne og grøntsagerne og 80 % af blomsterne, deraf betydningen af deres fremtid i vores økosystem.

4. Hvorfor valgte I at slå Jer ned i Bassussarry?

Vores etablering i Bassussarry var indlysende: For det første fordi grundlæggerne har deres hovedbopæl der.

For det andet fordi kommunen Bassussarry kunne støtte os fra starten ved at give os kommunale arealer til at etablere vores første bigårde.

Endelig fordi Bassussarry ligger midt i vores operationsområde, vores bigårde og vores virksomhedskundebase.

Le rucher : le lieu où se trouvent les ruches et les abeilles

Beskyttelsen af den lokale sorte bi: en sjælden perle

5. Kan I forklare de forskellige aktiviteter, I tilbyder til offentligheden?

Bier & Co tilbyder virksomheder og private at deltage i bevarelsen af den lokale sorte bi i hele regionen Nouvelle-Aquitaine ved at sponsorere bistader på vores bigårde eller ved direkte at installere dem hos vores kunder. Med bistadesponsorering handler vores sponsorer konkret ved at fremskynde udviklingen af bi-kolonier og dermed forbedre miljøkvaliteten.

Bier & Co fremmer også produktionen af lokal honning 100 % fransk. Vores biavlere besøger virksomheder, skoler eller rådhuse for at lave animationer om biologien af bien, honninghøst, bistadebesøg, bistadeorganisation og kollektiv intelligens.

Récolte nectar de miel qui coule

6. I tilbyder private og virksomheder at sponsorere en eller flere bistader. Til hvilket formål? Hvordan foregår opfølgningen af de sponsorerede bistader?

Bier er essentielle for biodiversiteten, da de desværre er en del af den lange liste over truede arter. Ifølge en nylig undersøgelse fra University of Reading (Storbritannien), mangler Kontinentaleuropa 13,4 millioner bistader for at bestøve afgrøderne. Uden bierne kunne vi ikke længere spise frugt og grønt.

Delvist ansvarlige for bestøvningen er bier, og generelt er bestøvende insekter afgørende for biodiversiteten: 70 % af de franske afgrøder afhænger af deres handlinger i naturen. Hvis bierne skulle forsvinde, ville konsekvenserne være ødelæggende for vores fødevarer. Derfor gør vi hos Bier & Co en ære i at bidrage hver dag til forsvaret af bierne og dermed medvirke til at stoppe denne katastrofale udvikling.

Sponsorering og oprettelsen af bistader gør det muligt for Bier & Co at udvikle sig og sikre artens varighed. Dette muliggør også at multiplicere bigårde i Nouvelle-Aquitaine og at give en personlig opfølgning på bistaderne ved vores biavlere i hele biavlssæsonen (behandling mod Varroa, vintertilstand, overvågning af yngd, pollenindsamling, asiatisk hveps fangst, indsamling, koloniens variabilitet, dannelse af sværme, dronningmærkning, honninghøst...).

Abeilles et miel sur une plaque d'alvéoles

7. Kan I forklare de forskellige trin for at indsamle honning og fremstillingen af det?

Honning fremstilles af bierne fra blomsternektar, en sød væske, der findes i pistillen. Bierne har de kirtler og enzymer, der gør det muligt at omdanne nektar til honning. De opbevarer det i voks-celler, som arbejderbierne selv fremstiller.

Vi fremmer Baskerlandets blomsterige (Akacie, vilde blomster, kastanje, lyng, brombær ...) for at opnå enestående honningtyper. Vores biavlere høster honningen, når den er moden ved brug af nænsomme teknikker mod bierne. Den indsamlede honning udvindes koldt, uden forvandling, for at respektere biernes arbejde. Honningen kommes til sidst på glas, helt simpelt. Den gennemgår derfor ingen forvandling.

petit pot de miel Zoomalia

8. At være biavler er ikke et risikofrit erhverv. Hvordan forbereder man sig? Hvilke regler skal følges?

Biavl er et meget krævende erhverv, der kræver stor teknisk viden og evne til at tilpasse sig i højsæsonen (marts til juli). Som opdrætter skal biavleren passe på sine bistader 12 måneder om året. At opdrætte bier er et stort ansvar.

Biavleren skal sørge for at finde områder egnet til de harmoniske udvikling af kolonierne, overvåge deres helbred og det velfungerende af bigården ved at sikre konstant overvågning og fremragende vedligeholdelse. Det er vigtigt således at kende biens biologi, da disse har brug for pleje og opmærksomhed, især for at bekæmpe Varroa. Biavleren har et ansvar over for bierne, men også over for administrationen. Bistaderne skal anmeldes af hensyn til sporbarhed og sikkerhed for forbrugerne.

Biavlererhvervet er under stort pres mellem truslerne mod bierne, den stigende dødelighed, jobbets besværlighed, klimaforstyrrelser, urbanisering... Det er et lidenskabserhverv, hvor man skal forblive ydmyg, lære at lytte til naturen, ikke være bange for bier, ikke være alene for at hjælpe hinanden, forstå, revurdere og udvikle sig.

Apiculteur qui récolte du miel sur une plaque d'alvéoles

De Gode vaner at tage i brug, hvis du støder på bier

9. Kan I give os nogle råd om bierne? Hvordan undgår vi at tiltrække biers opmærksomhed, når vi er udenfor? Hvordan får vi dem nemt i en anden retning?

Man mener, at 80 % af planter, træer og blomster kun bestøves af bier. Disse insekter er derfor garant for indholdet på vores tallerkener. Bier tiltrækkes af blomster og har ingen grund til at nærme sig mennesker.

Husdyrbier er hverken farlige eller aggressive uden grund: de stikker kun for at forsvare sig, aldrig for at angribe!

Hvis du støder på en bigård under en spadseretur, så gå væk og nærm dig aldrig mindre end 15 meter fra et bistade. Husk, at du er på deres område, og at vagterne overvåger roen i kolonien.

Abeilles qui volent près d'une ruche

10. Hvordan kan vi beskytte bierne i vores skala?

Du kan også handle i din skala! Her er nogle forslag til at bevare bestøvere:

  • Vær ydmyg og vær ikke bange for bier, mere end nogensinde har vi brug for dem;
  • Spørg din lokale biavler om at besøge deres bistader for at møde disse værdifulde insekter og lære at kende dem, observerer dem arbejde i naturen;
  • Plant, plant, plant ... blomster og nektartræer, og praktiser en sen slåning;
  • Foretrækker en vegeteret og blomstrende hæk! Bestøvere har brug for det for at leve!
  • Plant, hvad der gør dig glad, og hvad der er nyttigt for dem;
  • Vælg altid at købe en kvalitetsfransk honning hos din lokale biavler: Honning (den ægte!) er naturens guld, en kostbar væske med en delikat smag lige så varieret som vores terroir;
  • Sponsor en bistade hos en biavler, som Zoomalia, installer et bistade i din have, eller bliv selv biavler ved at følge en kvalitetsuddannelse ved et biavlsskole;
  • Om sommeren, husk at lave en lille vandpost til bierne og de bestøvende insekter: en bistade forbruger ikke mindre end 100 liter vand om året.
Plaque d'alvéoles remplie d'abeilles nombreuses

11. Hvilke trusler er der mod bierne, og hvilke farer gør, at det er en truet art?

Med den stigende interesse for miljøspørgsmål er bien hurtigt blevet et symbol. Et symbol på en vigtig kamp for bevarelsen af mange dyre- og plantearter. 

Siden 1990'erne er biefaldet accelereret, 30 % af kolonierne er forsvundet. Et bekymrende tal, hvor menneskelig aktivitet er delvist ansvarlig. Monokultur, pesticider, forurening, den asiatiske hveps' spredning i Europa, parasitter, så mange faktorer er ansvarlige for faldet i antallet af bier og kolonier.

12. Afslutningsvis, har I nogen råd, I vil give til vores læsere?

Her er nogle enkle handlinger til at deltage i bevarelsen af bierne:

  • Spis lokal honning: i Frankrig importeres 2/3 af vores honningforbrug fra Kina eller Østeuropa. Ved at spise lokal honning favoriserer du udviklingen af den franske biavl, og du bidrager til biernes bevarelse i Frankrig.
  • Stop brugen af pesticider og gødning, særligt neonikotinoider. Det er neurotoksiske stoffer, der, selv ved meget lave doser, virker på insekternes nervesystem.
  • Plant blomster, der producerer nektar og udfør sen blomstring i dine haver for at lade bierne bestøve.
  • Lær at observere naturen og levende organismer og gør nye generationer opmærksomme på betydningen af bestøvere.
  • Sponsor bier for at deltage i biodiversiteten og hjælpe Bier & Co med at udvikle sig i Nouvelle-Aquitaine.


I resumé: Bier & Co - biavlerne har delt deres passion for bierne og deres engagement for miljøet og biodiversiteten. For at imødegå biernes forsvinden hvert år er vores professionelle biavlere besluttede på at oplyse offentligheden og konkret handle for at bevare biekolonierne og deres naturlige habitat. Deres initiativ med sponsorering af bistader gør det muligt for private og virksomheder at dyrke deres egen honning på en legende, etisk og ansvarlig måde og at redde sorte bier. Bier & Co er et godt eksempel at følge og fremhæver den biavl, der skal læres på en bæredygtig og miljøvenlig måde, samtidig med at de tilbyder lokale kvalitetsprodukter 100 % franske. Følg deres eventyr og søde nyheder på Instagram, Facebook, LinkedIn og besøg deres hjemmeside abeilles-cie.fr uden at blive stukket :)

Cookie-politik
Vi beder om din tilladelse til at bruge cookies eller lignende værktøjer til at gøre det lettere for dig at handle på vores hjemmesideVi bruger cookies eller lignende værktøjer til at lette dine køb på vores side, forbedre din brugeroplevelse, levering af personliggjort reklame, statistikker for at forståhvordan vores kunder bruger vores tjenesterVores betroede partnere(Google, Meta, TikTok, Squadata, Bing, Criteo)bruger også disse værktøjer til reklameformål som en del af vores vores visning af personaliserede eller ikke-personaliserede reklamer.Du kan til enhver tid ændre dine cookie-præferencertilgængelig fra din konto.
Brug og formål med behandling af dine data
Vi beder om din tilladelse til at bruge cookies eller lignende værktøjer til at gøre det lettere for dig at.... Læs mere om det
Indstil dine valg Jeg accepterer Fortsæt uden at acceptere