I en tid hvor dyrevelfærd forsvares mere og mere, er mange madpraksisser i dag til debat, herunder produktionen af foie gras. Denne luksusdelikatesse, der pryder vores festborde, har dog skabt mange kontroverser på grund af dens produktionsmetode. Opnået ved tvangsfodring af ande- eller gåselever, ofte tvangsfodret, er foie gras et fokusområde for dyreværnsorganisationer.
Inden 2022 vil foie gras blive forbudt i New York City. Det vil være forbudt at sælge, servere og endda besidde det. Overtrædere kan derfor stå over for bøder mellem 500 og 2000 dollars. Bystyret i New York vedtog den 30. oktober en lovtekst, der forbyder dets kommercialisering. Fristen indtil 2022 skal give USAs foie gras-producenter tid til at tilpasse sig det nye regulativ. Faktisk er der foie gras-producenter i USA: nord for New York findes gårde specialiseret i foie gras-produktion, som leverer mange restauranter i byen.
Dette går imod New Yorks restauratører, som stod for en af de største markedsandele af foie gras-salg, hvor omkring 1000 restauranter tilbød det på deres menukort. Desuden er prisen på foie gras i USA meget højere end i Frankrig, hvilket gør den til et luksusprodukt, der kan sælges for op til 120 euro per 100 gram.
Selv om New York ikke er den første by til at forbyde salget af foie gras, forbliver det primære mål for disse nye bestemmelser dyrevelfærd. Dens fremstilling vurderes i dag som værende i strid med dyrevelfærden, hvilket rejser mange spørgsmål. Produktionsmetoderne bliver sat spørgsmålstegn ved, og dette inkluderer dyrenes opdrætsforhold samt tvangsfodringsmetoden, der involverer at fodre dyret med magt og i store mængder.
New York er derfor ikke længere alene med at have udtalt sig imod proceduren, da staten Californien for flere år siden stemte for en tekst i samme retning, ligesom Indien, Israel og Storbritannien.
Disse nye tiltag genstarter derfor debatten i Frankrig mellem dyrevelfærdforkæmpere og dem, der går ind for bevarelse af gastronomiske traditioner.